بهار نارنج ، دیازپام طبیعی!

Wednesday، ۱ Amordaad ۱۳۹۹

آب و هوای شمال و رطوبت دل‌نشینش، جنگل‌های چشم‌نوازش، دریای آرامش، غذاهای هوس‌انگیزش؛ همه و همه یکطرف، عطر بهار نارنج و شکوفه‌های زیبا و نارنج‌های خوشمزه‌اش یک طرف...

مگرمی‌شود در روزهای تابستان از شربت بهار نارنج گذشت؟! حالا که مجله لایانسا پر از عطر بهار نارنج شد، قصد داریم شما را با محصولات درخت نارنج، موارد استفاده از بهار نارنج، عرق بهار نارنج، عوارض استفاده از آن و نحوه مصرف آن بیشتر آشنا کنیم.

درخت نارنج

درخت نارنج از پیوند میوه مرکبات دارابی و نارنگی حاصل می‌شود و در شمال ایران و در شهر شیراز به وفور دیده می‌شود. خاستگاه اصلی این گیاه ایران بوده و بعدها به کشور چین فرستاده شد. سالیان سال بوده که این درخت در ایران می‌روییده اما اولین بار در قرون وسطی به خواص پزشکی آن پی برده شده است. این درخت در فصل بهار شکوفه می‌زند و در پاییز و زمستان میوه می‌دهد و از بوی بسیار مطبوعی برخوردار است. درخت نارنج یا در شمالی‌ترین نقطه می‌روید یا در جنوبی‌ترین. در حقیقت محل رشد درخت نارنج باید آب‌ و هوایی گرم و مرطوب داشته باشد. این درخت از دستۀ مرکبات است و دارای برگ‌های سبز و خوش عطر و بویی است. میوه درخت نارنج دارای طبع سرد بوده و حاوی ویتامین‌های D، B و C می‌باشد.

بهار نارنج

در حقیقت بهار نارنج، همان شکوفه درخت نارنج است. از آنجاییکه این درخت در فصل بهار شکوفه می‌زند، به شکوفه‌های آن بهار نارنج می‌گویند. در فصل بهار تمام شهر از عطر خوش بهار نارنج پُر می‌شود. بهار نارنج طبعی گرم دارد و سرشار از ویتامین و خواص باورنکردنی است.

فرآورده‌های درخت نارنج

این گیاه شگفت انگیز، از شکوفه تا میوه‌اش دارای خواص بوده و از آن استفاده‌های گوناگونی می‌شود. از شکوفه آن، مربای بهار نارنج، شربت بهار نارنج، دمنوش بهار نارنج، عرق بهار نارنج، عسل بهار نارنج، روغن بهار نارنج و چای بهار نارنج تهیه می‌شود. همچنین از اسانس بهار نارنج در صنعت عطرسازی و تولید گز و سوهان نیز استفاده می‌شود. از میوه این درخت که همان نارنج است؛ آب نارنج گرفته می‌شود که طعمی دلپذیر و ترش اما ملایم‌تر از لیمو دارد و عطر آن بیشتر از لیمو است. آب نارنج در بیشتر غذاهای شمالی، تهیه انواع سس، چاشنی سالاد و کباب استفاده می‌شود و یکی دیگر از محصولات نارنج، رب نارنج است که در شمال کشور به وفور تهیه و فروخته می‌شود و آن را به عنوان چاشنی به غذاها اضافه می‌کنند. پوست نارنج هم قابل استفاده می‌باشد، به اینصورت که پوست نارنج را خلال کرده و آن را خشک می‌کنند و از آن در تهیه مربا، دسر، کیک و انواع غذاها استفاده می‌کنند. پوست نارنج دارای خواص ضد التهابی معده بوده و برای رفع یبوست و ترش کردن معده بسیار مفید است.

شکوفه بهار نارنج

در شمال ایران به دلیل رطوبت بالا، لباس‌ها توسط حشرات آسیب می‌بینند. برای نگهداری از لباس‌های داخل کمد، لابه‌لای لباس را از بهار نارنج پُر می‌کنند. ماده‌ای عطری در بهار نارنج وجود دارد که مانع از ورود حشرات به داخل کمد و آسیب زدگی به لباس‌ها می‌شود.

عسل بهار نارنج

اگر زنبورها از گل‌های بهار نارنج تغذیه کرده باشند، عسل به دست آمده، عسل بهار نارنج است که روشن‌تر و رقیق‌تر از دیگر عسل‌ها بوده و دارای عطر دل‌انگیز بهار نارنج می‌باشد.

روغن بهار نارنج

روغن بهار نارنج از گل‌های کاملاً باز شده درخت نارنج گرفته می‌شود که دارای خواص آرام‌بخشی فوق‌العاده‌ای می‌باشد.

طرز تهیه مربای بهار نارنج

برای تهیه مربای بهار نارنج بهتر است که از ظروف مسی استفاده کنید. ابتدا گلبرگ‌های بهار نارنج را جدا کرده، آنها را بشویید و یک مرحله با آب بجوشانید. برای گرفتن تلخی و تثبیت رنگ گلبرگ‌ها از آب نارنج تازه استفاده کنید. سپس گلبرگ‌ها را آبکشی کنید و مجدداً با آب و شکر بجوشانید تا قوام بیاید. پس از سرد شدن در ظروف دلخواه ریخته و آن را در وعده صبحانه یا به همراه چای نوش جان کنید. مربای بهار نارنج برای تقویت معده بسیار مفید است.

طرز تهیه شربت بهار نارنج

در روزهای گرم تابستان شربت بهار نارنج می‌تواند گرما را از بدن شما بیرون کند و حس نشاط را به شما هدیه دهد. برای تهیه این شربتِ خوش عطر و بو کافیست عرق بهار نارنج را همراه آب و شکر بجوشانید و پس از قوام آمدن آن را کنار گذاشته تا خنک شود؛ سپس درون یخچال نگهداری کنید. برای اینکه شربت شما شکرک نزند می‌توانید از چند قطره آبلیمو یا لیمو تازه استفاده کنید. همچنین اضافه کردن زعفران به این ترکیب، رنگ و طعم دل‌انگیزی به شربت شما می‌دهد.

طرز تهیه دمنوش یا چای بهارنارنج

تفاوت چای با دمنوش بهارنارنج در غلظت و نحوه دم‌آوری آن است. برای تهیه دمنوش بهارنارنج 2 قاشق غذاخوری بهارنارنج خشک را در یک لیوان دمنوش ریخته و به آن آب جوش اضافه کنید. پس از 10 دقیقه آماده مصرف است. جهت دم‌آوری چای بهارنارنج باید از بخار کتری یا سماوراستفاده کنید. برای بهتر شدن طعم دمنوش بهارنارنج می‌توانید از عسل یا نبات استفاده کنید.

طرز تهیه عرق بهار نارنج

مراسم عرق‌گیری از بهار نارنج در مازندران مرسوم شد و این مراسم و آئین، در صنایع دستی و گردشگری کشور به عنوان جشن بهار نارنج ثبت گردیده است. در این مراسم شکوفه‌های نارنج یا همان بهارنارنج را در دیگ‌های بزرگ ریخته و آن را می‌جوشانند. سپس با استفاده از عملیات تقطیر و سرد کردن، عرق بهار نارنج حاصل می‌شود.

خواص عرق بهار نارنج

عرق بهار نارنج طبیعتی گرم دارد و که برای بدن مفید است و دارای خواص درمانی بسیاری است. بهار نارنج حاوی ترکیبات فعال مثل از فلاونوئیدها و فورانوکومارین ها است و همچنین دارای منیزیم، منگنز، بور، کلسیم، روی، سلنیوم، سدیم، مس، پتاسیم و ویتامین‌های گروه B، C و D است.

عرق بهار نارنج و خواب‌آوری

یکی از مهمترین خواص بهار نارنج، آرامش ذهن و اعصاب است. تا حدی این خاصیت در بهار نارنج پررنگ بوده که به آن دیازپام طبیعی می‌گویند. با نوشیدن عرق بهارنارنج اعصابتان را تقویت کرده و بی‌خوابی را درمان کنید.

عرق بهار نارنج و آرامش

مصرف عرق بهار نارنج ضد اضطراب و تپش قلب است. برای اعصاب مفید بوده و تنش را کاهش می‌دهد. از بهار نارنج در آروماتراپی استفاده‌های فراوانی می‌شود. همچنین سردردهای عصبی را بهبود بخشیده و جسم و روح را جلا می‌بخشد.

عرق بهار نارنج و گوارش

اگر برای درمان ناراحتی‌های گوارشی مانند سوء‌هاضمه و یبوست، درد و سوزش معده، رفع سکسکه، اسپاسم روده و معده، نفخ معده و دفع سنگ کلیه و مثانه به دنبال یک راه‌حل بی خطر و طبیعی هستید؛ فقط کافیست که عرق بهار نارنج را به عنوان یک نوشیدنی مفید در سبد خرید ماهانه خود و خانواده قرار دهید.

عرق بهار نارنج و لاغری

اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که به سلامت عمومی بدن و داشتن وزن ایده‌آل اهمیت می‌دهید، بهار نارنج به طرق مختلفی می‌تواند کمک کننده شما باشد. دمنوش بهار نارنج، عرق بهار نارنج و آب نارنج تأثیر بسیاری بر کاهش وزن و افزایش متابولیسم بدن و کم اشتهایی دارد. مواد موجود در بهار نارنج مانند: آلکالوئیدها که معروفترین آن‌ها سینافین نام دارد، ارتباط مستقیمی با کاهش وزن دارد. شما میتوانید با رعایت دریافت کالری مشخص در طول روز و انجام ورزش‌های سبک در کنار نوشیدن عرق بهار نارنج به هدف مطلوب خود برسید.

عرق بهارنارنج و درد

ترکیبات موجود در عرق بهار نارنج به کاهش التهابات و دردهای شدید در بدن کمک می‌کند. حتی بوییدن شکوفه نارنج در از بین بردن سردردهای میگرنی نیز بسیار مؤثر است.

بهار نارنج و سرطان

تا چه حد با چای سبز و خواص ضدسرطانی آن آشنا هستید؟! اگر از میزان آنتی اکسیدان بالای آن خبر دارید اما به خوردن آن حساسیت داشته و یا طعم آن نمی‌پسندید، مصرف عرق بهار نارنج را جایگزین چای سبز کنید. بهار نارنج حاوی مقدار بسیار زیادی آنتی اکسیدان بوده که با رادیکال‌های آزاد در بدن مقابله می‌کند. با مصرف مداوم این عرق از ابتلا به سرطان جلوگیری کنید.

بیشتر بخوانید: چای سبز، بایدها و نبایدهای مصرف این چای پرطرفدار!!

عرق بهار نارنج و قلب

یکی دیگر از خواص عرق بهار نارنج تنظیم کردن فشارخون و جلوگیری از حملات قلبی است. مصرف بهار نارنج گردش خون را افزایش می‌دهد و تپش قلب را تنظیم می‌کند. همچنین از بروز تشنج‌های عصبی هم جلوگیری می‌کند.

عرق بهار نارنج و خوش‌اخلاقی

اگر شما هم از گرمای هوا و تعرق زیاد کلافه می‌شوید و خلق و خویتان تنگ می‌شود، بعد از اینکه در این روزهای گرم به خانه رسیدید یک لیوان عرق بهار نارنج را با آب خنک رقیق کرده و نوش جان کنید. عرق بهار نارنج حس تازگی و شادابی را به شما می‌دهد.

عرق بهارنارنج و قاعدگی

خانم‌ها در دوران قاعدگی علاوه بر تحمل دردهای ناشی از اسپاسم‌ها، با تغییر خلق و خو که دلیل آن تغییرات ناگهانی هورمون‌ها است مواجه می‌شوند. برخوردهای تند، گریه کردن بی‌دلیل، حساس شدن بیش از اندازه و احساس افسردگی از جمله حالات دوران قاعدگی است. مصرف عرق بهار نارنج در این دوران آشفتگی خانم‌ها را کاهش داده و مانند یک آرامبخش طبیعی عمل می‌کند. همچنین با تنظیم گردش خون در بدن و فشار خون، سبب تسهیل تحمل درد در دوران قاعدگی و علائم دوران یائسگی می‌شود.

عرق بهار نارنج و بوی مطبوع

به استفاده از خوشبو‌کننده‌های صنعتی عادت دارید؟! و یا با روشن کردن عود دچار سردرد می‌شوید؟! همین امروز عادت خریدن خوشبوکننده‌های شیمیایی و صنعتی را ترک کنید و با ریختن عرق بهار نارنج در یک کاسه و قرار دادن آن در مرکز خانه، محیط خانه را از عطر بهار نارنج پُر کنید.

عرق بهار نارنج و بارداری

عرق بهار نارنج برای آرامش در دوران بارداری، رفع بی‌خوابی، رفع حالت تهوع و استفراغ در دوران بارداری بسیار مؤثر است. اما باید با مشورت پزشک مصرف شود.

عرق بهار نارنج و کودکان

با شروع فصل گرما بیماری‌های ویروسی در کودکان مانند سرخجه و آبله و سرخک شیوع پیدا می‌کند. برای کاهش علائم این بیماری‌ها از مصرف عرق بهار نارنج رقیق شده با آب برای کودکانتان غافل نشوید.

عرق بهارنارنج و پوست و مو

عرق بهار نارنج به دلیل داشتن ویتامین C، آنتی اکسیدان فراوان، فواید بسیاری برای پوست دارد که به مهمترین آن‌ها در زیر اشاره می‌کنیم:

• یکی از نگرانی‌های بانوان باردار ترک‌های پوستی پس از زایمان است. عرق بهار نارنج برای از بین رفتن ترک‌های پوستی بسیار مفید است و مصرف آن در دوران بارداری نیز ممنوعیتی ندارد.

• از دیگر خواص عرق بهار نارنج تحریک کنندگی سلول‌های پوستی است. به این صورت که سلول‌های مرده را از بین می‌برد تا سلول‌های جدید و تازه جایی برای رشد داشته باشند.

• از عرق بهار نارنج در ساخت نرم‌کننده‌های مو و ماسک‌های مو استفاده‌های فراوانی می‌شود. عرق بهار نارنج را با شامپوی سرتان مخلوط کرده و موهای خود را درخشان و براق کنید.

عرق بهار نارنج خاصیت رطوبت رسانی به پوست را دارد و بیشترین آب و مواد مغذی را به پوست می‌رساند که همین امر باعث شده است که از آن به عنوان یک مرطوب کننده و نرم کننده طبیعی یاد کنند.

• از عصاره بهار نارنج در بیشتر لوسیون‌ها و کرم‌های مخصوص پوست استفاده می‌شود. این عرق برای رفع قرمزی، حساسیت‌های پوستی و درمان آفتاب سوختگی بسیار مورد توجه واقع شده است.

• سفت کنندگی پوست از دیگر خواص عرق بهار نارنج است. این عرق مواد مغذی فراوانی را در خود جای داده است که باعث سفت شدن پوست‌های شل که معمولا پس از زایمان یا کاهش وزن به وجود می‌آیند، می‌شود.

عرق بهار نارنج منبع غنی آنتی اکسیدان‌ها و ویتامین C است که همین امر به کاهش چین و چروک و علائم پیری پوست کمک بسزائی می‌کند.

• از دیگر مزایای عرق بهار نارنج، از بین بردن جوش و آکنه و بیماری‌های پوستی است. شما می‌توانید از عرق بهار نارنج به عنوان یک تونر برای داشتن پوستی زیبا و بدون جوش استفاده کنید.

• به علت ملایم بودن عرق بهار نارنج و تمامی عرق‌هایی که از گل‌ها گرفته می‌شوند، از آن‌ها برای تهیه و تولید کرم‌های مخصوص کودکان استفاده می‌کنند. به همین دلیل از عرق بهارنارنج برای درمان زخم‌های سطحی روی بدن حیوانات خانگی و رفع التهاب آن‌ نیز می‌توانید استفاده کنید.

عوارض مصرف عرق بهار نارنج

میوه نارنج دارای طبیعتی سرد است اما شکوفه درخت نارنج یا همان بهار نارنج دارای طبعی گرم و خشک می‌باشد، زیاده روی در مصرف گیاهان و عرقیات طبیعی عوارضی هم در پیش دارد. اما به صورت کلی در مورد عرق بهار نارنج، اطلاعات و گزارشات زیادی در مورد حساسیت و یا موارد منع مصرف آن وجود ندارد اما با این حال مصرف آن برای افراد با مزاج گرم بی عوارض هم نیست. در ادامه به برخی از عوارض مصرف بهارنارنج اشاره خواهیم کرد.

1. افرادی که دارای فشار خون بالا و یا ناراحتی‌های قلبی هستند باید در مصرف عرق بهارنارنج میانه‌ رو باشند.

2. در دوران بارداری و شیردهی با مشورت پزشک مصرف شود.

3. مصرف بیش از حد عرق بهار نارنج موجب بی‌خوابی می‌شود.

4. عرق بهار نارنج ممکن است با داروهای ضدافسردگی تداخل ایجاد کرده و موجب بروز عوارضی در بدن شود. پس از مصرف داروهای شیمیایی همراه این عرق خودداری کنید.

5. مصرف عرق بهار نارنج برای افراد با مزاج گرم، همراه با گلاب توصیه می‌شود. چراکه گلاب در طب سنتی، مصلح عرق بهار نارنج است.

بیشتر بخوانید: از خواص تمام نشدنی گلاب چه می‌دانید؟!

شرایط نگهداری عرق بهار نارنج

عرق بهار نارنج در ظروف مسی تا هفت سال قابل نگهداری می‌باشد. در ظروف شیشه‌ای تا یکسال و در ظروف پلاستیکی عمر کوتاهی دارد. امروزه عرقیات در ظروف پلاستیکی تولید و عرضه می‌شوند، علت آن ‌هم پایین آمدن قیمت مصرف کننده و حمل آسان‌تر برای خریداران است. پس پیشنهاد می‌شود که بعداز خریداری عرق بهار نارنج، در اولین فرصت به ظروف شیشه‌ای، ترجیحاً مات منتقل کرده و به دور از تابش مستقیم آفتاب نگهداری شود.

میزان مصرف عرق بهارنارنج

میزان مشخصی برای مصرف بهار نارنج وجود ندارد ولی به صورت کلی در مصرف هر عرقیات گیاهی، باید میزان اعتدال را رعایت کرد تا مانع از بروز حساسیت و عوارض در بدن شود. بر اساس نوشته‌های موجود نوشیدن 1 الی 2 استکان در طول روز عوارضی نخواهد داشت.

بهترین زمان مصرف عرق بهار نارنج

با توجه به خواص گوناگون عرق بهار نارنج، مصرف آن در تمام ساعات شبانه روز ممکن است. اگر به منظور رسیدن خواص آن جهت آرامش هرچه بیشتر در طول روز عرق بهار نارنج را انتخاب کرده‌اید، بعد از ساعات کاری زمانی که به منزل رسیدید برای ریلکس کردن بنوشید. اگر برای داشتن خوابی راحت عرق بهار نارنج را مصرف می‌کنید، باید 1 ساعت قبل از خواب آن را نوش جان کنید.

اگر شما هم شیفته‌ خواص عرق بهار نارنج و مزایای استفاده از آن شده‌اید، برای خرید اینجا کلیک کنید و در کمترین زمان ممکن آن را تحویل بگیرید و نوش جان کنید.

نویسنده: ساناز سردارنیا | تحریریه لایانسا