Tuesday، ۲۰ Aabaan ۱۳۹۹
یکی از دغدغههایی که هنگام انتخاب برند چای سیاه با آن روبرو هستیم؛ تشخیص چای اصل از چای تقلبی است. این کار کمی دشوار به نظر میرسد و بسیاری از افراد با چگونگی آن آشنا نیستند. چنانچه بتوانیم راههای تشخیص چای خوب را یاد بگیریم؛ میتوانیم از سلامت خود، خانواده و عزیزانمان محافظت کنیم. زیرا چای سیاه یکی از پرمصرفترین نوشیدنیها در روز است و اگر چای مصرفی ما تقلبی باشد، نمیتواند خواص چای خوب را به بدن برساند و حتی ممکن است به سلامت آسیب بزند. پس در این مطلب از وبلاگ لایانسا میخواهیم با چند خاصیت عجیب چای سیاه آشنا شویم، سپس آسانترین روش تشخیص چای اصل را یاد بگیریم و بدانیم چای سیاه را چه کسانی و به چه مقدار میتوانند مصرف کنند. پس برای آشنا شدن با بهترین نوع چای با ما همراه باشید.
چای سیاه مرغوب خواص جالبی دارد و دارای ترکیباتیست که چنانچه به میزان صحیح وارد بدن گردد میتواند برای سلامت بدن مفید باشد. چای سیاه حاوی تانن، آنتیاکسیدان همچون فلاونوئید، اسید تانیک، فلوئور و کافئین است.
تانن که به آن جوهر مازو نیز میگویند در بسیاری از گیاهان و میوههای نرسیده وجود دارد و سبب طعم گس در آنها میگردد. در واقع یکی از اعمال تانن جلوگیری از حمله آفات به میوهها و گیاهان است. در بدن ما تانن میتواند بهبود زخمها را تسریع کند. در واقع ترکیب تانن موجود در چای سیاه برای افرادی که دارای زخم باز هستند و اغلب بدن آنها قدرت بازسازی کمی دارد؛ میتواند برای ترمیم آنها همچون نیروی کمکی عمل کند.
یکی از اشکال رایج تانن، اسید تانیک است که اسیدیته ضعیفی ایجاد میکند. این اسید ضعیف در چای سیاه وجود دارد و خواص متفاوتی را برای بدن دارد. از خواص اسید تانیک چای برای بدن میتوان به کمک آن در کاهش بوی بد پا اشاره کرد. در حقیقت افرادی که اغلب پای آنها به راحتی بو میگیرد و از این قضیه احساس ناراحتی دارند؛ با مصرف چای میتوانند به بهبود این وضعیت کمک کنند. همچنین اسید تانیک میتواند در جلوگیری از خونریزی تاثیر داشته باشد و به همین دلیل در کسانی که به دلایل متفاوت، به راحتی دچار خونریزی لثه میشوند، مفید است. زیرا میتواند سبب کاهش التهاب در بافت لثه گردد و در نتیجه خونریزی را تا حدودی قطع کند.
فلائونید یکی از ترکیباتی است که به عنوان آنتیاکسیدان در بدن عمل میکند و میتواند با رادیکالهای آزاد مبارزه کند. این رادیکالهای آزاد که روزانه به دلیل اشعهها، مواد شیمیایی و... در بدن تولید میشوند؛ در دراز مدت به بدن آسیب جدی وارد میکنند و با ایجاد تغییر در مکانیسمهای بدن میتوانند عملکرد سلولی را مختل کنند و در نتیجه ایجاد بیماریهای بدخیمی همچون سرطان نمایند. مصرف آنتیاکسیدانهایی همچون فلائونید که در سبزیجات، میوهها و چای سیاه وجود دارند میتواند اثر منفی و تخریبی این رادیکالهای آزاد را به نوعی خنثی نماید. پس با مصرف به اندازه و نه بیش از حد چای سیاه میتوانید از سلامت خود محافظت کنید و از ایجاد سرطان پیشگیری نمایید.
تشخیص چای اصل از روی ظاهر آن دشوار و حتی غیر ممکن است. بنابراین میتوان اظهار داشت حتی کسانی که سالهاست در این حرفه فعالیت دارند نمیتوانند تنها با تکیه بر ویژگیهای ظاهری چای میزان مرغوب بودن آن را بررسی کنند. اما با یک بار دم کردن میزان اندکی از چای میتوان به خواص زیادی درباره آن دست پیدا کرد. بنابراین برای تشخیص چای خوب اندکی از آن را از فروشنده خریداری کنید و پس از دم کردن، آن را بررسی نمایید. چه خواصی به ما کمک میکند تا چای اصل را تشخیص دهیم؟!
اولین روشی که میتوانید از آن استفاده کنید، ترکیب چای با آب سرد است. همانطور که میدانید چای سیاه برای دم کشیدن نیاز به آب جوش دارد و در دمای پایین دم نمیکشد؛ به همین دلیل رنگ نمیدهد و خواصی هم ندارد و تمام آن به تفاله تبدیل میشود. پس چنانچه آّب با دمای پایین به چای اضافه کردید و چای شما رنگ داد، یعنی در تولید آن از مواد رنگزا استفاده شده و چای سیاه طبیعی نیست.
روش دیگری که در تشخیص چای اصل مهم است، زمان دم کشیدن چای است. چنانچه چای شما به سرعت رنگ بدهد و عطر پیدا کند؛ یعنی چای شما تقلبی است. چای مرغوب به زمان نسبتا زیادی برای دم کشیدن نیاز دارد که در حدود ۲۰ دقیقه است. همچنین عطر زیاد و یا رنگ زیاد و غیر طبیعی نشانهی اضافه شدن اسانس و ترکیبات اضافی به چای است.
چای اصل پس از دم کشیدن در برخورد با هوای آزاد و سرد شدن ممکن است یک درجه تیرهتر شود و این طبیعی است. اما چای تقلبی این وضعیت را ندارد. در چای نامرغوب، ترکیباتی اضافه شدهاند که در مجاورت با هوا اکسید میشوند و در نتیجه پس از قرارگیری در هوای باز رنگ آنها تغییر میکند و به شدت تیره میشوند. این مسئله میتواند در دستگاه گوارش نیز ایجاد آسیب نماید. به همین دلیل مصرف چای با این ویژگی به هیچ وجه توصیه نمیگردد. همچنین رنگ چای خوب به راحتی پس از ساعاتی ماندن درون استکان شیشهای پاک میشود. اما چای تقلبی این ویژگی را ندارد و در هنگام شستشوی ظرف آن باید تلاش زیادی برای از بین بردن رنگ چای که انگار بر روی شیشه ماسیده، به خرج بدهید. پس از روی زنگ ظروف خود پس از مصرف چای نیز میتوانید مرغوبیت چای خود را تشحیص دهید.
تا این بخش از مطلب درباره خواص چای صحبت کردیم و یاد گرفتیم چگونه چای اصل و تقلبی را از هم تشخیص دهیم. حالا وقت آن رسیده درباره عوارض چای صحبت کنیم و بگوییم افراد در حالت عادی چه میزان چای میتوانند مصرف کنند.
به دلیل ترکیباتی که در چای سیاه وجود دارد و بالاتر گفته شد؛ باید مصرف چای را در روز محدود کنیم. در حقیقت پزشکان و محققان حداکثر نوشیدن چای را به حدود ۱۰ استکان در روز محدود کردهاند و در برخی مقالات علمی بهترین میزان مصرف چای سیاه در روز در حدود ۴ تا ۵ استکان ذکر شده است. همچنین افرادی که باردار هستند نباید بیشتر از ۳ استکان چای در روز میل نمایند تا از آسیب به سلامت خود و فرزند خود جلوگیری کنند.
این میزان مصرف چای مانع از تجمع ترکیبات چای در بدن میگردد و در نتیجه به ما کمک میکند از خواص این ترکیبات استفاده کنیم. اما مصرف زیاد چای میتواند نتیجه برعکس داشته باشد و این ترکیبات به بدن آسیب وارد کنند. به همین دلیل بهتر است مصرف چای را در روز کنترل کنیم.
از عوارض چای سیاه این است که میتواند ایجاد یبوست کند و به همین دلیل برای کسانی که مشکلات دستگاه گوارش همچون اسهال یا یبوست دارند توصیه نمیشود. همچنین برخی از مشکلات معده همچون سوزش معده یا وجود باکتری یا ضعف در معده از دلایلی است که نشان میدهد باید مصرف چای خود را محدود کنید.
همچنین افرادی که به مشکلات کلیوی دچار هستند نباید به میزان دلخواه چای مصرف کنند و باید در این باره با پزشک خود مشورت کنند. مصرف بیش از حد چای سیاه همچنین میتواند به چشم آسیب وارد کند. کافئین موجود در چای به اندازهای است که افراد دارای مشکلات عصبی و حساس به کافئین باید مصرف آن را تا حد امکان قطع کنند تا از بروز عوارض عصبی جلوگیری کند. همچنین افراد سالم نیز نباید با مصرف بیش از حد چای سیاه سبب تجمع کافئین در بدن و در نتیجه ایجاد حساسیتهای عصبی شوند.
افرادی که به سندروم روده تحریک پذیر مبتلا هستند یا در دستگاه گوارش آنها زخمی وجود دارد؛ نباید چای سیاه مصرف کنند. خانمهای باردار و مادران شیرده باید تا حد امکان از مصرف چای پرهیز کنند یا به کمترین میزان برسانند. همچنین بهتر است تا ۲ ساعت پس از خوردن غذا، از نوشیدن چای پرهیز نمایید تا بتوانید آهن موجود در غذا را جذب نمایید. کودکان زیر ۲ سال نباید چای سیاه مصرف کنند زیرا میتواند به سلامتی آنها آسیب وارد کند. بهتر است نوشیدنیهای دیگری را جایگزین چای سیاه برای کودکان نماییم که در مطلبی دیگر از وبلاگ لایانسا به آن اشاره کردهایم.
بیشتر بخوانید: بایدها و نبایدهای مصرف چای برای کودکان!
کدام چای بهتر است؟ چای خوب چی بخرم؟ چنانچه این سوال برای شما نیز پیش آمده است؛ بهتر است لایانسا را به شما معرفی کنیم. فروشگاه محصولات طبیعی لایانسا با کسب اعتماد از شما عزیزان توانسته است محصول چای خود را ارائه دهد که در انواع متفاوت در این سایت قابل سفارش است. شما میتوانید با کلیک بر روی «چایهای خالص و طبیعی» به صفحه فروشگاه هدایت شوید و چای مورد نظر خود را از بین ۱۶ نوع چای متفاوت انتخاب نمایید.
نویسنده: ریحانه ساده طهرانی | تحریریه لایانسا