Monday، ۲۶ Aabaan ۱۳۹۹
مصرف خرما خشک شما چه میزان است؟! میدانستید خرمای خشک یکی از پرخاصیتترین مواد غذایی است و میزان مناسب آن تقریبا برای همه افراد خوب است؟! خرما انواع متفاوتی دارد که در خواص، مواد مغذی، شکل ظاهری، بافت و حتی طعم با هم متفاوت هستند. پس چنانچه خرمایی خوردهاید که باعث شده علاقهای به مصرف خرما نداشته باشید؛ بهتر است انواع خرما را امتحان کنید و بر اساس ذائقه خود نوع خرمای مصرفی انتخاب کنید. در این مطلب از وبلاگ لایانسا میخواهیم انواع خرما ، خواص خرما خشک ، بهترین نوع خرما در طب سنتی و خرمای پیارم را به شما معرفی کنیم؛ پس با ما همراه باشید.
خرما انواع بسیاری دارد که بسیاری از آنها در بین مردم ناشناخته هستند. تفاوت انواع خرما در میزان رطوبت، شکل ظاهری و خواص آن است. با توجه به درجه رطوبت خرما میتوان آن را در ۴ دسته قرار داد. دستهی اول رطب نام دارد که بیشترین میزان رطوبت را دارد که حدود ۲۳ تا ۳۸ درصد است. با کمتر شدن رطوبت خرما، میزان آن به حدود ۲۰ تا ۲۳ درصد میرسد که این خرما را خرمای نرم مینامند. مرحله بعد، خرما با ۱۸ تا ۲۰ درصد رطوبت است که به آن خرمای نیمه خشک میگویند. چنانچه در اثر خشک شدن درصد رطوبت خرما به کمتر از ۱۸ درصد برسد؛ آن را خرما خشک مینامیم. این دستهبندی بر اساس رطوبت خرما بود. اما انواع خرما بر اساس نوع بذر و میوهی آن، در حدود بیش از ۲۰۰ نوع است که نمیتوان همهی آنها را نام برد.
از معروفترین انواع خرما میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در طب سنتی مصرف خرما بسیار توصیه میگردد و جایگزین بسیار مناسبی برای قند و شکر به همراه چای است. به همین دلیل نوع خرمایی که مصرف میکنیم اهمیت زیادی پیدا میکند. با توجه به اینکه طب سنتی اغلب غذاها را بر اساس مزاج افراد تجویز میکند؛ دربارهی خرما نیز از طبع خرما استفاده کرده است. در طب سنتی طبع خرمای نرسیده سرد و تر است که تقریبا برای افراد مضر است و مصرف آن به هیچ وجه توصیه نمیگردد. طبع خرمای رسیده گرم و تر است و برای بسیاری از افراد مناسب نیست اما برخی افراد در مصرف آن مشکلی ندارند و این به طبع آنها بستگی دارد. بهترین نوع خرما در طب سنتی خرما خشک است که طبع گرم و خشکی دارد و سبب ایجاد تعادل در بدن پس از صرف غذاهای با طبع سرد میشود.
مصرف خرمای خشک خواص بسیاری دارد که سبب شده بهترین گزینه برای جایگزینی قند و شکر به همراه چای باشد. یکی از مهمترین دلایل آن ساده بودن قند موجود در این خرما است که از نوع فروکتوز بوده و در بدن به راحتی به شکل گلوکز شکسته میشود و به مصرف سلول میرسد.
از مواد مغذی موجود در خرما خشک میتوان به میزان بالای پتاسیم، آهن، فیبر، کلسیم، کربوهیدرات، ویتامین K و... اشاره کرد. میزان مواد مغذی موجود در خرما خشک به قدری زیاد است که جزو یکی از پرخاصیتترین مواد غذایی محسوب میشود و دارای بیشترین ارزش غذاییست. نکتهی جالبی که دربارهی خرمای خشک وجود دارد؛ این است که میزان کالری و انرژی که در خرما خشک وجود دارد بیشتر از خرمای تازه است. همچنین با اینکه در آن قند وجود دارد؛ اما بسیاری از افراد دیابتی با توجه به خواص آن، میتوانند خرما مصرف کنند. البته دربارهی مصرف خرما خشک و میزان مصرف آن برای افراد دیابتی هر فرد باید با پزشک خود حتما مشورت کند.
خرما خشک مواد معدنی بسیاری دارد که برای افرادی که یبوست دارند و حرکات روده آنها مشکل دارد، ضروریست. همچنین میزان فیبر این میوه خشک بسیار زیاد است در نتیجه برای حرکات روده و سلامت دستگاه گوارش مفید واقع میشود.
در بارداری مصرف خرما خشک میتواند انرژی و کالری مورد نیاز برای بدن را تامین کند که برای تغذیه مادر و سلامت جنین ضروریست. ارزش غذایی بالای خرمای خشک سبب شده، یکی از بهترین میانوعدههای مصرفی در دوران بارداری باشد. ترکیبات موجود در خرما خشک حتی برای زایمان راحتتر بسیار مفید است و در اواخر این دوره به باز شدن دهانه رحم کمک میکند. همچنین با بهبود عملکرد روده، در این دوران میتواند از ایجاد هموروئید که در دوران بارداری شایع است؛ پیشگیری کند.
خرمای خشک حاوی قند میوه است و به همین دلیل نمیتوان گفت مادهای لاغر کننده محسوب میشود. اما فیبر زیاد این ماده غذایی میتواند بسیاری از مشکلات دستگاه گوارش را بهبود دهد که در نتیجهی آن مشکلات گوارشی و چاقی مرتبط با آن رفع میشود. البته چنانچه خرما خشک جایگزینی برای قند و شکر همراه چای باشد، با مصرف کنترل شدهی ۴-۳ عدد از آن در طول روز، میتواند در جلوگیری از چاقی، افزایش سلامتی و افزایش سطح انرژی بدن موثر باشد.
مصرف خرمای خشک میتواند سطح کلسترول و فشار خون را در بدن تنظیم کند. میزان بالای پتاسیم موجود در خرما خشک که حتی میتواند از پتاسیم موجود در موز نیز بیشتر باشد؛ به بدن در تنظیم فشار خون و حفظ تعادل پتاسیم و سدیم کمک میکند. درنتیجه موز خشک بسیار مناسب افرادیست که از فشار خون رنج میبرند. همچنین منیزیم موجود در خرمای خشک برای سلامت عروق و کارکرد قلب بسیار مهم است. همچنین به دلیل فاقد چربی بودن در افزایش سطح چربی خون نقشی ندارد و ترکیبات موجود در آن میتواند سطح کلسترول خون را پایین آورده و به تنظیم آن کمک کند.
همانطور که گفته شد، خرمای خشک طبع گرمی دارد که به همین علت سبب گرم شدن مغز میگردد و باعث بهبود عملکرد مغز میگردد. مصرف خرما برای دانشآموزان و دانشجویان در دوره تحصیل و دوره امتحانات و همچنین افرادی که از مغز خود استفادهی زیادی میکنند؛ بسیار ضروری و کمک کننده است. ترکیب خرما خشک با عسل یا گردو تاثیر آن را دوچندان میکند. با افزایش عملکرد مغز و افرایش سلامت سلولهای عصبی به دلیل ترکیبات موجود در خرمای خشک، میتوان از بسیاری از بیماریهای مغزی همچون آلزایمر و پارکینسون که در نتیجهی تخریب نورونها به وجود میآیند جلوگیری کرد.
خرما خشک حاوی انواع متنوعی از آنتیاکسیدانهاست و به همین دلیل یکی از منابع طبیعی مناسب برای جلوگیری از انواع سرطانها محسوب میشود. آنتیاکسیدانها و ترکیبات موجود در خرما خشک، با رادیکالهای آزادی که در نتیجهی اشعهها و ترکیبات شیمیایی و حتی غذاهای مختلف در بدن ایجاد میشود، مبارزه میکند و اجازهی آسیب رساندن به بدن را نمیدهد. همچنین یکی از سرطانهایی که خرما نقش زیادی در پیشگیری از آن دارد، سرطان روده یا سرطان کولون است که در نتیجهی فشار به روده در اثر یبوست و موارد این چنینی میتواند ایجاد شود. خرمای خشک از ایجاد یبوست پیشگیری کرده و در نتیجه میتواند از ایجاد سرطان کولون نیز پیشگیری نماید.
از ویتامینهای مهمی که در خرما خشک وجود دارد میتوان به ویتامین D اشاره کرد. این ویتامین نه تنها برای سلامت بدن، بلکه در سلامت پوست تاثیر زیادی دارد. یکی از مهمترین خواص خرمای خشک برای پوست، خاصیت ضد پیری این میوه خشک است که حتی درعصارهی هستهی آن نیز وجود دارد. بنابراین خرما میتواند در جلوگیری از ایجاد چین و چروک پوستی و بهبود بیماریهای پوست موثر باشد.
اغلب مضرات خرما خشک به دلیل مواد سولفات داری است که بسیاری از فروشگاهها در خشک کردن میوهها از آن استفاده میکنند. این مواد در خرمای خشک میتواند سبب بروز مشکلات گوارشی همچون اسهال و دلدرد شود و همچنین از دیگر عوارض این مواد ایجاد خارش و حساسیت پوستی برای بسیاری از افراد است. پس خرما خشک خود را از فروشگاه معتبر با محصولات طبیعی و بدون مواد افزودنی سولفیدی خریداری نمایید.
کسانی که مشکل عدم تحمل فروکتوز دارند؛ نباید خرما خشک مصرف کنند. زیرا از مضرات خرما خشک برای این افراد؛ وجود میزان زیاد فروکتوز در آن است.
مصرف زیاد خرما خشک میتواند عوارضی داشته باشد که یه همین دلیل باید از مصرف بیش از حد آن جلوگیری کنیم. یکی از این عوارض خرمای خشک قند آن است که به همین دلیل مصرف بیش از حد آن در روز میتواند باعث ایجاد چاقی و اضافه وزن در افراد کند. عارضه مهم و خطرناک دیگر این میوه خشک وجود مقادیر زیاد پتاسیم در آن است که در صورت مصرف بیش از حد میتواند سطح پتاسیم خون را بالا ببرد و در نتیجه ایجاد هایپرکالمی کند که وضعیت بسیار خطرناکی برای بدن است.
ضخامت و خشکی خرما خشک، برای مصرف نوزادان، کودکان کوچک و افرادی که دچار مشکل در جویدن و یا بلع هستند مشکل ایجاد میکند و ممکن است با ماندن در گلو و حتی بستن مسیر هوایی آنها ایجاد خفگی کند. پس بهتر است این افراد خرما خشک مصرف نکنند.
خرمای پیارم از مرغوبترین انواع خرما است که در کشور ما و در استان هرمزگان کشت میشود و یکی از بهترین خرماهای صادراتی ایران محسوب میگردد. این خرما هم از لحاظ ظاهری و هم از نظر طعم و خاصیت جزو خرماهای پرطرفداری است که سبب گران بودن قیمت آن نسبت به سایر انواع خرما میشود. خواص خرمای پیارم به دلیل انواع ویتامینها و مواد مغذی موجود در آن است که سبب بالا بودن ارزش غذایی این میوه خشک میگردد. همچنین خرما پیارم انواع متنوع خواص خرما را در خود دارد و یکی از بهترین انواع خرما خشک برای مصارف روزانه محسوب میگردد.
از مهمترین نکاتی که هنگام خرید خرما خشک باید به آن دقت کنیم؛ کیفیت این محصول است. زیرا خرمای خشک باید به صورت بهداشتی خشک گردد و در خشک کردن آن از مواد سولفاتدار استفاده نشود. همچنین نباید از موادی که به خرما ظاهر براق میدهند نیز استفاده شود؛ زیرا این مواد افزوده شده برای سلامتی بسیار مضر هستند. قیمت خرما خشک پیارم نسبت به انواع دیگر خرما گرانتر است اما به دلیل بالا بودن خواص خرما پیارم، ارزش این خرما خشک نیز به همان نسبت بیشتر است.
فروشگاه فرآوردههای طبیعی لایانسا محصولات خود را از جمله خرما خشک پیارم را با بهترین کیفیت و در شرایط بهداشتی تهیه میکند. همچنین قیمت خرما پیارم در این فروشگاه با توجه به کیفیت بالای محصولات، بسیار مناسب بوده و شما میتوانید خریدی باکیفیت و راحت از طریق سفارش اینترنتی محصولات انجام دهید. برای سفارش این محصول بر روی نام خرما پیارم لایانسا کلیک کنید تا به صفحه خرید محصول هدایت شوید.
نویسنده: ریحانه ساده طهرانی | تحریریه لایانسا