چای بهتر است یا دمنوش؟!

Tuesday، ۱۳ Khordaad ۱۳۹۹

بیش از قرن‌ها است که چای و دمنوش‌های گیاهی مورد استفاده مردم جهان قرار گرفته است و کشور عزیزمان هم از این قاعده مستثنی نبوده است بلکه مصرف چای و دمنوش در ایران قدمتی کهن دارد. در دیگر نقاط جهان نیز مانند قاره آسیا، بویژه آسیای شرقی، بالاترین آمار مصرف کنندگان چای و دمنوش را دارا است. ممکن است این سوال به ذهن هریک از شما خطور کرده باشد که آیا واقعاً چای بهتر است یا دمنوش؟ برای انتخاب مصرف روزانه‌ام کدامیک را انتخاب کنم؟! تفاوت بین این دو چیست؟ ما در این مطلب شما را به جواب این سؤال‌ها نزدیک خواهیم کرد.

فرق بین دمنوش و چای در چیست؟

در ابتدا از اصلی‌ترین تفاوت چای و دمنوش، یعنی ریشه‌ی این دو صحبت می‌کنیم.

به طور کلی چای فقط و فقط از جوانه و برگ گیاه کاملیا سیننسیس به دست می‌آید که رنگ طبیعی آن مانند اکثر گیاهان سبز می‌باشد. برگ درخت چای بعد از برداشت به روش‌های مختلفی دستخوش تغییر می‌شود و به شکل‌های متنوعی که در بازار دیده‌اید به دست مشتریان می‌رسد؛ در حالی که دمنوش شامل گل، برگ، میوه، دانه و یا ریشه گیاهان می‌باشد.

یکی دیگر از عمده تفاوت‌های چای و دمنوش در مقدار کافئین موجود در آن‌ها است. چای به طور طبیعی دارای مقادیر قابل توجهی کافئین است که این مقدار به دلیل عمل اکسیداسیون در انواع چای متفاوت است؛ اما می‌توان گفت که مقدار کافئین در دمنوش‌ها صفر است.

تفاوت دیگر چای و دمنوش در نوع استفاده آن‌ها است. چای فقط به صورت خشک شده مصرف می‌شود اما دمنوش به صورت خشک و تازه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

با انواع چای و دمنوش بیشتر آشنا شوید

چای: چای انواع گوناگونی دارد که از شناخته شده‌ترینِ آن‌ها می‌توان به چای سفید، چای سبز،چای اولانگ و چای سیاه اشاره کرد. چای‌های نام برده شده به ترتیب از کمترین میزان اکسیده شدن تا بیشترین میزان را در برمی‌گیرند و رنگ آن‌ها نشان دهندۀ درصد اکسیداسیون و میزان کافئین آنهاست.

دمنوش: دمنوش‌ها به علت گونه‌های متنوع گیاهان دارویی و میوه‌ها، از تنوع بسیار بالایی برخوردار هستند اما ما در اینجا به محبوب‌ترین و پرمصرف‌ترین آن‌ها در ایران اشاره می‌کنیم. دمنوش گل‌گاو‌زبان، گل سرخ، زنجبیل، رازیانه، سنبل‌الطیب، زعفران، آویشن و ... .

خواص و معجزه‌های چای و دمنوش

چای

  • چای سفید: مبارزه کننده با انواع سرطان،تأمین کننده سلامت قلب و عروق، ترمیم پوست‌های آسیب دیده، مناسب برای تیروئید کم کار، تقویت بینایی، مناسب برای دیابتی‌ها و هزار و یک خواص دیگر.
  • چای سبز: کاهش وزن، بهبود کبد چرب، سلامت دهان ودندان، کنترل فشار خون، کاهش کلسترول بدِ خون و ... .
  • چای اولانگ: محافظت از پوست و مو، جلوگیری از آلزایمر، کنترل اضطراب و درمان یبوست.
  • چای سیاه: کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، دشمن سرطان، سنگ شکن کلیه، ضد میکروب و باکتری، دوستِ پوستِ بدن، درمان اسهال و خواص متعدد دیگر.

دمنوش

  • بابونه: مبارزه با بی خوابی، ضد اضطراب و آرامش‌بخش
  • زنجبیل: ضد التهاب وآنتی بیوتیک طبیعی
  • گل‌گاو‌زبان: تقویت کننده قلب و اعصاب، مناسب برای سرماخوردگی و سرفه
  • رازیانه: تسکین دردهای قاعدگی و اسپاسم
  • نعنا: آرام‌بخش معده و مشکلات گوارشی
  • به‌لیمو: درمان سر‌درد، میگرن و تپش قلب
  • بهارنارنج: ضد افسردگی، شاداب کننده و نشاط‌‌ آور
  • چای ترش: جاذب ویتامین C، کاهش قند و فشارخون
  • دارچین: گرم کننده اندام داخلی بدن، در فصل‌های سرد سال بسیار توصیه می‌شود، نرم کننده گلو است و برای درمان سرفه‌های خشک نیز استفاده می‌شود.

عوارض چای و دمنوش

همانطور که به برخی از خواص و محاسن استفاده از دمنوش‌ها اشاره کردیم، این نکته نیز قابل توجه است که در مصرف هریک از آنها باید تعادل را رعایت کنید و پیش از نوشیدن هریک، از عوارض و خواص آنها مطلع شوید.به طور مثال مصرف برخی از دمنوش‌ها با داروهای گیاهی ممکن است تداخل ایجاد کرده و موجب بروز برخی بیمارهای دیگر در بدن شود. یا مصرف چای به علت وجود کافئین، برای زنان باردار و شیرده توصیه نمی‌شود و حتماً باید زیر نظر پزشک از چای و دمنوش استفاده کنند.

روش تهیه و دم کردن چای و دمنوش

نکاتی که باید برای دم کردن چای و دمنوش در نظر داشته باشید:

  1. در خریدن انواع چای و دمنوش دقت زیادی به خرج دهید و برندی را انتخاب کنید که میزان ناخالصی آن‌ها صفر بوده و از درجه کیفیِ بالایی برخوردار باشند.
  2. بهترین جنس قوری برای دم کردن چای و دمنوش اول چینی و بعد شیشه‌ای است.
  3. چای و دمنوش‌ها باید با دمای آب تقریبی بین 70 الی 100 درجه سانتیگراد و به وسیله بخار و حرارت غیر مستقیم دم کشیده شوند.
  4. زمان تقریبی دم کشیدن دمنوش‌ها و چای بین 3 الی 10 دقیقه متغیر می‌باشد.
  5. چای یا دمنوش را می‌توانید با شیرین کننده‌هایی مثل عسل، شکر، قند یا شیره‌های مختلف مصرف کنید.

بهترین زمان برای نوشیدن چای و دمنوش

بهترین زمان برای هر دمنوش و چای متفاوت می‌باشد اما در اینجا به اختصار توضیحی در مورد زمان طلایی استفاده از آنها برایتان بازگو می‌کنیم.

به طور کلی مصرف انواع چای به دلیل داشتن کافئین، ترجیحاً قبل از خواب و 2 ساعت بعد از غذا مصرف نشود.

دمنوش‌هایی که خاصیت آرامش‌بخشی دارند، نباید اول صبح مصرف شود چراکه انرژی اول صبح شما را خنثی می‌کنند.

اگر با هدف کاهش وزن و لاغری دمنوش مصرف می‌کنید؛ معمولا قبل از غذا برای جلوگیری از اشتهای کاذب وقبل از انجام تمرینات ورزشی به علت بالا بردن سوخت و ساز بدن و چربی سوزی بهتر آن را بنوشید.

اگر شما هم شیفته‌ی خواص چای و دمنوش شده اید برای خرید آنها اینجا را کلیک کنید و در کمترین زمان ممکن آن را تحویل بگیرید و نوش جان کنید!

نویسنده: ساناز سردارنیا | تحریریه لایانسا