Sunday، ۱۸ Ordibehesht ۱۴۰۱
خربزه یکی از انواع میوههای محبوب تابستانی است که سرشار از ویتامینها و مواد معدنی بوده و به همین علت خواص و فواید فراوانی برای سلامت بدن دارد. خربزه از زرد کمرنگ تا نارنجی متغیر است و شکل آن نیز گرد یا دراز است. بافت خربزه نرم و آبدار است و عطر بسیار مطبوعی دارد. حفره مرکزی خربزه دارای دانه است که این دانهها نیز سرشار از خواص هستند. درخشان سازی پوست یکی از خواص خربزه است. در ادامه به بررسی بیشتر خواص خربزه می.پردازیم. در این مطلب از لایانسا که در رابطه با خواص خربزه است به بررسی مواردی مانند خواص خربزه در طب سنتی، خواص خربزه برای اسپرم، خواص خربزه در بارداری، خواص خربزه برای سنگ کلیه، خواص خربزه برای مو، خواص خربزه برای پوست، خواص خربزه برای فشار خون، عوارض خربزه و در نهایت خربزه و لاغری میپردازیم.
متخصصان و پزشکان طب سنتی طبیعت خربزه را معتدل و تر میدانند. خربزه هر قدر شیرین تر باشد طبع آن گرمی و تری بیشتری خواهد داشت. خرزه منبعی عالی و غنی از فیبر، ویتامینها مانند تیامین( ویتامین B1)، ریبوفلاوین (ویتامین B2)، نیاسین (ویتامین B3)، اسید پانتوتنیک (ویتامین B5)، پیریدوکسین (ویتامین B6)، فولات، کولین، ویتامین A، ویتامین E، ویتامین C، مواد معدنی مانند پتاسیم، سدیم، کلسیم، آهن، روی ،منیزیم و منگنز است.
از خواص خربزه میتوان به مواردی مانند جوانسازی ریهها، درمان مشکلات قاعدگی، درمان بی خوابی، کاهش وزن، تقویت سیستم ایمنی، حفظ سلاپت قلب، ضد سرطان، مبارزه با استرس، سلامت چشم، جلوگیری از نفروپاتی دیابتی، ترک سیگار، درمان آرتریت، بهبود گوارش، دفع سموم و سلامت کلیه، تنظیم سطح قند خون، خواص ضد التهابی، تنظیم فشار خون، هیدراته کردن بدن، افزایش حجم شیر مادر، افزایش رشد کودکان، پاک سازی پوست، درمان سنگ کلیه، جوان سازی پوست، درمان اگزما و سوختگی سطحی پوست، درمان ریزش مو و افزایش تولید اسپرم اشاره کرد. در ادامه به بررسی برخی از خواص خربزه میپردازیم.
یکی از خواص خربزه این است که حاوی اسیدآمینهای به نام سیترولین است که سیترولین میتواند آرژنین را تولید کند. آرژینین بهعنوان محرک کار میکند و میتواند موجب افزایش خون رسانی به اندامهای تناسلی شود. علاوه بر این خربزه موجب به مردان برای ایجاد نعوظ و به زنان به تحریک شدن برای برقراری رابطه جنسی کمک میکند. همچنین خربزه دارای ویتامین E است که این ویتامین نقشی موثر در تولید هورمونهای جنسی دارد و موجب افزایش میل جنسی زنان و مردان میشود و این یکی دیگر از خواص خربزه برای مردان است. در کل یکی از خواص خربزه برای مردان افزایش تولید اسپرم است.
خواص خربزه برای دوران بارداری بسیار فراوان است. خربزه سرشار از ویتامین A است که این ویتامین برای رشد شناختی جنین و پیشگیری از هرگونه اختلال مادرزادی حیاتی است. در واقع ویتامین A میتواند به رشد قلب، ریهها، کلیهها، چشم و استخوان جنین کمک کند. اسبد فولیک موجود در خربزه از نقص لوله عصبی جلوگیری میکند. ماده معدنی مورد نیاز برای شکل دادن به ساختار سالم استخوانی و دندانی در جنین کلسیم است و خربزه منبعی غنی از کلسیم است.
همچنین خربزه به علت دارا بودن پتاسیم گزینه مناسبی برای تنظیم فشار بارداری است. علاوه بر این خربزه میتواند از یبوست در دوران بارداری جلوگیری میکند. خربزه موجب بهبود هضم غذا میشود و میتواند از سوزش سردل، اسیدی شدن معده و تشکیل گاز در دستگاه گوارش پیشگیری کند. خربزه حاوی تیامین است و علاوه بر اینکه به شکل گیری سیستم عصبی مرکزی جنین کمک میکند، میتواند نقش موثری در پیشگیری از احساس تهوع و ویار صبحگاهی در طول سه ماهه اول دارد. ویتامین C موجود در خربزه سیستم ایمنی را تقویت کرده مادر باردار را در برابر عفونتها در طول بارداری محافظت میکند.
یکی دیگر از خواص خربزه داشتن خاصیت دیوریتیک و یا همان ادرارآوری است که موجب پاکسازی کلیهها و دفع سنگ کلیه میشود. طبق برخی مطالعات انجام شده عصاره دانههای خربزه را بر بیان ژنهای کلیوی کد کننده استئوپونتین و لیتواستاتین که نقش مهمی در مهار کردن تشکیل کریستالهای فسفات و کلسیم دارند، موثر است. بنابراین عصاره دانه خربزه نقش تاثیرگذاری در مهار تشکیل سنگ کلیه دارد.
یکی دیگر از خواص خربزه این است که به کمک وجود ویتامین B در خود میتواند از ریزش موها جلوگیری کرده و رشد مو را تحریک کند. همچنین خربزه میتواند به نرم شدن موها کمک کند.
یکی از خواص خربزه این است که به کمک بتاکاروتن و ویتامین A موجود در خود میتواند سلولهای مردهی پوست و آلودگی ها را از سطح پوست خارج کرده و نقش موثری در پاکسازی پوست داشته باشد. استفاده موضعی از خربزه به علت وجود ویتامین C و تاثیر این ویتامین در ساخت کلاژن برای بهبود قابلیت ارتجاعی پوست بسیار مفید است. همچنین خربزه به کمک آنتی اکسیدانها و ویتامینهای موجود در خود میتواند موجب رفع چین چروک و لکههای پوستی شود. آنتی اکسیدانها با از بین بردن رادیکالهای آزاد به بهبود درخشندگی طبیعی پوست کمک میکند.
کمک به تنظیم فشار خون از دیگر خواص خربزه است. خربزه با کمک پتاسیم موجود در خود موجب گشاد شدن رگها و شل شدن عروق خونی و در نتیجه کاهش فشار خون بالا میشود.
بسیاری از کودکان، به مصرف میوه علاقه ندارند و یا به دلیل سن پایین آنها، خوردن میوههای آبدار برایشان سخت است. از همین رو شما میتوانید اقدام به خرید میوه خشک کنید.
خواص خربزه فراوان است اما ممکن است این میوه تابستانی مضرات و عوارض احتمالی نیز داشته باشد. زیاده روی در مصرف خربزه به بیماران دیابتی توصیه نمیشود. همچنین زیاده و روی و افراط در خوردن خربزه میتواند موجب ایجاد ﻧﻔﺦ و درد در ﻣﻌﺪه و روده شود. هنگام سرماخوردگی، درد گلو و درد سینه از خوردن خربزه پرهیز کنید. خوردن خربزه پیش از غذا ممکن است موجب اﺳﻬﺎل و ورم روده شود. از خربزه کال استفاده نکنید زیرا در افرادی که معده ضعیفی دارند موجب تولید خلط و اسهال میشود. از خوردن خربزه همراه با عسل خودداری کنید.
خربزه چربی ندارد و نود درصد آن از آب است. خربزه کالری بسیار کمی دارد و فیبر موجود در آن موجب کاهش اشتها و ایجاد حس سیری در شما میشود؛ بنابراین از پرخوری و افزایش وزن جلوگیری میکند.
بیشتر بخوانید: