بررسی جامع خواص زیتون شور و تفاوت آن با زیتون عادی

Saturday، ۲۴ Ordibehesht ۱۴۰۱

زیتون یک میوه آلویی فوق‌العاده مفید است که بر خلاف ظاهر کوچک دارای ویتامین‌های E و سایر آنتی‌اکسیدان‌های مفید است. زیتون کاربردهای مختلفی دارد و معمولاً در تمامی رژیم‌های غذایی می‌توانید ردپای آن را ببینید. از زیتون به روش‌های مختلفی می‌توانید استفاده کنید، شما به‌صورت خام، زیتون شور، زیتون‌پرورده یا از روغن آن استفاده کنید. خواص زیتون شور خیلی بیشتر از مواردی است برایتان نام بردیم. در این مطلب از لایانسا می‌خواهیم به بررسی خواص و مضرات زیتون شور بپردازیم.

فرآوری انواع زیتون

زیتون انواع مختلفی دارد و طعم آن به تلخی می‌زند. زیتون را معمولاً به روش خام مصرف نمی‌کنند و به‌صورت شور و یا تخمیر شده به بازار وارد می‌شود. با فرآوری کردن زیتون، تمام مواد تلخ آن از بین می‌رود. زیتون‌های خیلی رسیده و زیتون سیاه تلخی کمتری دارند. برخی از زیتون‌ها هم تلخی کمی دارند و نیاز به فرآوری ندارند.

فرآوری کردن زیتون ممکن است بین چند روز تا چند ماه متغیر باشد که بسته به روش مورد استفاده این زمان می‌تواند متغیر باشد. روش‌های فرآوری در هر نواحی مختلف است و بر طعم، رنگ و بافت زیتون تأثیر می‌گذارد. در فرایند تخمیر، اسیدلاکتیک نقش بسیار مهمی دارد. این ماده از زیتون در برابر باکتری‌ها مراقبت می‌کند.

زیتون‌ها را بعد از فرآوری کردن به روش‌های مختلفی می‌توانید استفاده کنید. برخی از افراد با ترکیب کردن زیتون با رب انار و گردو، زیتون‌پرورده درست می‌کنند و در کنار غذا مصرف می‌کنند. برخی هم زیتون را در آب‌نمک نگه‌داری می‌کنند که به آن زیتون شور گفته می‌شود. ما در این مطلب خواص زیتون شور را برای شما بررسی می‌کنیم.

خواص زیتون شور برای سلامتی بدن

تقریباً شما هیچ رژیم تغذیه‌ای را نمی‌توانید پیدا کنید که در آن زیتون شور وجود نداشته باشد. درصورتی‌که شما به‌سلامتی خود خیلی اهمیت می‌دهید باید زیتون و فرآورده‌های آن را در رژیم غذایی خود بگنجانید. کمک به‌سلامت قلب و پیشگیری از سرطان، از مهم‌ترین خواص زیتون شور به شمار می‌رود.

خواص زیتون شور برای پوست

در زیتون شور مقادیر بسیار بالایی آنتی‌اکسیدان وجود دارد که به‌سلامت پوست صورت خیلی کمک می‌کند. این ماده کاهش چین‌وچروک صورت و دور چشم می‌شود. همچنین مصرف زیتون شور موجب جوان‌سازی پوست شما می‌شود و از پیری زودرس پوست جلوگیری می‌کند.

مقادیر بالای ویتامین A موجود در زیتون موجب کم‌شدن رادیکال‌های آزاد در پوست کمک می‌کنند. خطر مبتلا شدن به سرطان پوست را کاهش می‌دهد. ویتامین‌های موجود در زیتون موجب روشن‌تر و سفیدتر شدن پوست می‌شود.

از دیگر خواص زیتون شور برای پوست می‌توان به ویتامین E موجود در آن اشاره کرد که به‌عنوان یک ضدآفتاب طبیعی برای بدن عمل می‌کند. این ویتامین از بدن و صورت در برابر اشعه ماورا بنفش خورشید محافظت می‌کند و از آفتاب‌سوختگی جلوگیری می‌کند.

مصرف زیتون شور به افزایش رشد مو کمک می‌کند. مقادیر زیادی از مس، آهن و ویتامین E در این میوه وجود دارد که موجب گردش خون در پوست و تقویت فولیکول‎های مو می‌شود.

کمک به‌سلامت قلب و عروق

مواد مغذی موجود در زیتون از اکسیداسیون کلسترول و آسیب رگ‌های خوبی جلوگیری می‌کند و از حمله قلبی پیشگیری می‌کنند. کلسترول و رادیکال‌های آزاد به رگ‌های خونی آسیب وارد می‌کنند موجب رسوب چربی در عروق می‌شود.

کاهش فشارخون

چربی‌های سالم و مفیدی که در زیتون وجود دارد باعث کاهش فشارخون بالا می‌شود. اسید اولئیک با تغییر الگوهای سیگنالینگ در سطح غشای سلولی از فشارخون بالا جلوگیری می‌کند.

کمک به بهبود عملکرد دستگاه گوارش

از خواص زیتون شور برای یبوست هم می‌توانید استفاده کنید. زیتون باعث بهبود حرکات روده می‌شود و از بروز یبوست جلوگیری می‌کند. مصرف روزی چند عدد زیتون شور، به دلیل داشتن فیبر زیاد به‌سلامت دستگاه گوارش و معده کمک می‌کند. ویتامین‌ها و چربی‌های موجود در زیتون شور با رادیکال‌های آزاد مبارزه می‌کنند و خطر ابتلا به سرطان روده را کاهش می‌دهند.

خواص زیتون شور در بارداری

در زیتون آهن فراوانی وجود دارد و از بروز کم‌خونی در زمان بارداری جلوگیری می‌کند و همچنین موجب رشد بهتر جنین می‌شود. از خواص زیتون شور در دوران بارداری می‌توانید برای رفع یبوست استفاده کنید. زیتون شور درمان‌کننده خوبی برای رفع یبوست است و با کم‌کردن کلسترول و قند خون از دیابت بارداری پیشگیری می‌کند. مصرف زیاد زیتون شور به هنگام بارداری ممکن این باعث بروز فشارخون شود. بهتر است قبل مصرف چند دقیقه در آب جوش بجوشانید تا مقدار نمک آن کمتر شود.

خواص زیتون برای دندان و لثه

آب نمکی که زیتون در آن قرار گرفته است موجب استحکام لثه و همچنین برای دندان‌ها بسیار مفید است. بافت مخرب را نیز از بین می‌برد.

خواص زیتون برای درمان سرماخوردگی

اگر فردی هستید که همیشه در فصل پاییز و زمستان مبتلا به سرماخوردگی می‌شوید، زیتون را از برنامه روزانه خود حذف نکنید. استفاده از زیتون همراه غذا موجب می‌شود سیستم ایمنی بدن شما تقویت شود. زیتون حاوی مقادیر زیادی ویتامین C است که موجب کم‌شدن دوران سرماخوردگی می‌شود. مصرف زیتون در کودکان بسیار توصیه می‌شود زیرا موجب رشد سیستم دفاعی آن‌ها می‌شود.

مضرات زیتون شور

افراد معمولاً با خوردن زیتون شور دچار مشکل خاصی نمی‌شوند مگر اینکه میوه کپک‌زده و یا مسموم شده باشد. برخی از زیتون‌ها بسیار شور هستند و ممکن است وجود مقدار زیاد نمک در آن موجب ایجاد مشکل در افراد شود.

1. مصرف زیتون در برخی از افراد ایجاد حساسیت می‌کند و علائم آلرژیک در دهان و گلو احساس می‌شود.

2. افرادی که فشارخون بالا مبتلا هستند، با مصرف عصاره برگ زیتون دچار فشارخون شدیدتر و سرگیجه می‌شوند.

3. اگر زیتون شور در جای گرمی قرار گیرد موجب بی‌ثباتی و ناپایداری آن می‌شود. مصرف آن موجب ایجاد بیماری‌های قلبی می‌شود.

4. مصرف بین از حد آن موجب لاغری، بی‌خوابی و اختلالات تنفسی می‌شود.

5. زیتون با برخی از داروهای فشارخون تداخل دارویی دارد و باید قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.

کاهش وزن و لاغری بدن

از دیگر خواص زیتون شور می‌توان به وجود چربی‌های غیراشباع اشاره کرد که برای کاهش وزن مفید است. افرادی که از زیتون شور در رژیم غذایی خود استفاده می‌کنند کمتر دچار اضافه‌وزن و چاقی می‌شوند. با خوردن ۱۰ عدد زیتون قبل از غذا می‌توانید ۲۰ درصد اشتهای خود را کاهش دهید. چربی‌های موجود در زیتون باعث کاهش روند هضم و تحریک هورمون مرتبط با بی‌اشتهایی می‌شوند.

بیشتر بخوانید: