چگونه خورش ونوشک پرخاصیت و خوشمزه درست کنیم؟!

Sunday، ۵ Tir ۱۴۰۱

ونوشک در واقع یکی از گیاهان دارویی، سنتی و بومی استان کرمانشاه است که با نام‌ پسته کوهی نیز شناخته می‌شود. مردم کرمانشاه با گیاه ونوشک غذایی بسیار لذیذی به نام خورش ونوشک تهیه می‌کنند. گیاه ونوشک اغلب در مناطق کوهستانی و به ویژه در رشته کوه زاگرس می‌روید. در واقع خورش ونوشک راهی است که شما بتوانید از خواص و فواید بینظیر گیاه ونوشک بهره مند شوید. خورش ونوشک، بسیار لذیذ است و از خورش‌های اصیل و محلی ایرانی متعلق به استان کرمانشاه است؛ این خورش ونوشک در کنار طعم و عطر بی نظیر خود خواص و فواید بسیار فراوانی نیز برای بدن دارد. خورش ونوشک را عموما با گوشت قرمز طبخ می‌کنند اما می‌توان با گوشت سفید مانند گوشت مرغ و گوشت بلوقلمون نیز خودش ونوشک را تهیه کرد. افرادی که گوشت نمی‌خورند، گیاه خوار هستند یا رژیم غذایی خاصی دارند نیز می‌تواننید خورش ونوشک را بدون گوشت و به صورت کاملا گیاهی تهیه و نوش جان کرد. در ادامه طرز تهیه و طبخ خورش ونوشک را برای شما معرفی می‌کنیم.

در این مطلب از لایانسا که در رابطه با خورش ونوشک است به بررسی مواردی ازجمله طرز تهیه خورش ونوشک، خواص ونوشک و خورش ونوشک و رژیم غذایی می‌پردازیم.

طرز تهیه خورش ونوشک

خورش ونوشک که از خورش‌های محلی و اصیل کرمانشاه است برای بدن خواص و فواید بسیاری دارد یعنی هم بسیار لذیذ و خوش طعم است و هم برای بدن مفید است. در ادامه به معرفی طرز تهیه خورش ونوشک برای چهار نفر می‌پر‌دازیم.

مواد لازم برای تهیه خورش ونوشک برای چهار نفر شامل موارد زیر می‌شود:

· دویست گرم ونوشک

· چهارصد گرم گوشت خورشی

· دو عدد گوجه فرنگی بزرگ

· یک عدد پیاز بزرگ

· یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی

· زعفران دم کرده به میزان مورد نیاز

· نمک به میزان مورد نیاز

· فلفل سیاه به میزان مورد نیاز

· زردچوبه به میزان مورد نیاز

· روغن مایع به میزان مورد نیاز

دستور پخت خورش ونوشک به صورت مرحله به مرحله به شکل زیر است:

مرحله اول طرز تهیه خورش ونوشک

در ابتدا و شروع تهیه خورش ونوشک، پیاز را پوست گرفته و بشویید و سپس آن را به صورت نگینی خرد کنید. یک قابلمه با سایز مناسب بردارید، روی حرارت بگذارید و داخل آن روغن مایع بریزید و صبر کنید تا روغن داغ شود سپس پیازهای نگینی خرد شده را داخل آن ریخته و تا پیاز تفت خورده و طلایی و سبک شود.

مرحله دوم طرز تهیه خورش ونوشک

پس از اینکه پیاز کمی نرم و شفاف شد مقداری نمک و مقداری فلفل سیاه را به پیاز در حال سرخ شدن اضافه کرده و تفت دادن را ادامه دهید تا جایی که پیاز بت زردچوبه و فلفل یکدست شود.

مرحله سوم طرز تهیه خورش ونوشک

سپس گوشت خورشی را به صورت قیمه‌ای یعنی در اندازه و ابعاد گوشت خورش قیمه خرد کنید و به پیاز اضافه کنید. گوشت را به خوبی تفت دهید و به طور کامل سرخ کنید تا رنگ گوشت تغییر کند. پس از مشاهده اینکه رنگ گوشت تغییر کرد می‌توانید یک قاشق غذاخوری رب را نیز به قابلمه اضافه کنید و همراه با سایر مواد موجود در قابلمه به خوبی تفت دهید. رب را به خوبی تفت دهید تا رنگ باز کند و رنگ نهایی خورش زیبا باشد.

مرحله چهارم طرز تهیه خورش ونوشک

پس از تفت خوردن رب گوجه فرنگی چند لیوان آب جوش به قابلمه اضافه کنید و درب قابلمه را بگذارید تا گوشت با حرارت متوسط به آرامی بپزد.

مرحله پنجم طرز تهیه خورش ونوشک

ونوشک را باید از دو ساعت پیش از پخت خیس کنید و سپس آب اضافی آن را به کمک آبکش بگیرید. یک تابه با اندازه مناسب بر روی شعله گاز بگذارید و مقداری روغن مایع درون تابه بریزید تا گرم شود. پس از اینکه روغن موجود در تابه گرم شد ونوشک را کمی تفت دهید تا سرخ شود سپس آن را کنار بگذارید‌. بعد از اینکه گوشت کمی نیم‌پز شد، ونوشک تفت داده شده را به قابلمه گوشت اضافه کنید تا با هم بپزند.

مرحله ششم طرز تهیه خورش ونوشک

در ادامه گوجه فرنگی‌ها را در آب جوش بیندارید تا بتوانید به راحتی پوست آن را جدا کنید. مس از گرفتن پوست گوجه فرنگی‌ها، آن‌ها را به صورت مکعب‌های کوچک خرد کنید و بعد از اینکه گوشت و ونوشک به طور کامل پختند، گوجه فرنگی های خرد شده را همراه با نمک و فلفل به قابلمه اضافه می‌کنیم.

مرحله آخر طرز تهیه خورش ونوشک

در پایان شعله گاز را کم کنید تا آب اضافی خورش تبخیر شود و روغن انداخته و به خوبی جا بیفتد. برای اینکه خورش ونوشک طعم بهتری داشته باشد می‌توان از آبلیمو و یا آبغوره به عنوان چاشنی استفاده کرد. بعد از اینکه خورش ونوشک آماده شد آن را با برنج سرو کنید.

برای تهیه خورش ونوشک با گوشت مرغ به همان اندازه گوشت خورشی از مرغ استفاده کنید و تمام مراحل به همین شکل است و مزیت پخت خورش ونوشک با مرغ این است که سریع‌تر آماده می‌شود.

خواص ونوشک

ونوشک یا پسته کوهی یا بنه یکی از گیاهان محلی کرمانشاه است که سرشار از مواد معدنی و ویتامین‌ها بوده و خواص و فواید فراوانی برای بدن دارد. از جمله خواص ونوشک می‌توان به تقویت بدن، مسکن دردهای کمر و پشت، تقویت استخوان‌ها، جلوگیری از پوکی استخوان، درمان بیماری‌های التهابی مانند روماتوئید و درد‌های مفصلی، اثرات ضد میکروبی، کاهش سطح کلسترول بد، جلوگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی، کاهش قند خون، تقویت سیستم ایمنی بدن، رفع لکه پوستی، رفع جوش و آکنه، درمان کم خونی، تقویت حافظه، تقویت نیروی جنسی، تقویت اعصاب، مفید برای بیماری ام‌ اس، ضد ضعف جسمی، درمان ترک لب، ترک کف پا، رفع انگل معده، معالجه تکرر ادرار و درمان اسهال اشاره کرد‌.

خورش ونوشک و رژیم غذایی

خورش ونوشک یکی از غذاهای محلی کرمانشاه است که بسیار مقوی و لذید است و می‌تواند در رژیم غذایی افراد قرار بگیرد. افرادی که به دنبال کاهش وزن و لاغری هستند نیز می‌توانند از این خورش ونوشک میل کنند زیرا رژیم لاغری به معنای نخوردن غذاها نیست بلکه به معنای درست و به اندازه خوردن غذاها طبق یک رژیم اصولی است. افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند می‌توانند برای اینکه کالری غذا کمتر شود آن را با مرغ تهیه کنند.

بیشتر بخوانید: